ZZJZZV

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE – SEZONA 2011/2012

I ove godine kao i svake prethodne očekuje se epidemija gripe. Da bi sigurni dočekali dolazak gripe na naše područje potrebno je zaštiti se cijepljenjem protiv gripe.

I ove godine kao i svake prethodne očekuje se epidemija gripe. Da bi sigurni dočekali dolazak gripe na naše područje potrebno je zaštiti se cijepljenjem protiv gripe.

Znamo da je gripa vrlo ozbiljna bolest, izazvana virusima gripe A,B,C  koja naglo nastupi s visokom temperaturom, bolovima u mišićima, zglobovima, respiratornim simptomima, u trajanju  intenzivno 4-6 dana. U starijih osoba i kroničnih bolesnika gripa  može pogoršati postojeću bolest i biti uzrok smrtnog ishoda. Liječenje je simptomatsko tako da nekakvog specifičnog lijeka za ubijanje virusa gripe nema. Zadnjih godina postoje antivirusni lijekovi koji mogu umanjiti učinak virusa te ublažiti simptome i skratiti vrijeme bolesti, ali ne mogu spriječiti nastanak bolesti.

Na svu sreću  suvremena farmaceutska dostignuća omogućila su nam postojanje cjepiva koja nas uspješno štite od gripe.  Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija  određuje koji virusi cirkuliraju svijetom i točno znaju kakvo cjepivo treba pripremiti za tekuću sezonu. Cjepiva su proizvedena na provjeren i siguran način za masovnu primjenu i  primjenjuju se istog antigenog sastava u svim zemljama sjeverne odnosno južne zemljine polutke.

Ovogodišnje cjepivo istog je antigenog sastava kao i lani i to:

A/ California /7/2009(H1N1) like virus

A/ Perth/16/2009(H3N2)- like virus

B/ Brisbane/60/2008-like virus

U Hrvatskoj cjepivo  je besplatno za kategorije koje je definirao HZZO, a to su:

1. osiguranici stariji od 65 godina

2. kronični bolesnici svih životnih dobi ( srčani, bubrežni, plućni, dijabetičari, transplatirani,..)

3. zdravstveni djelatnici

Ostali će cijepljenje plaćati 65 kuna.

Cijepljenje se može obaviti u ambulantama opće/obiteljske medicine, pedijatrijskim ambulantama, u  epidemiološkim ambulantama  Zavoda za javno zdravstvo počevši od 08. studenog 2011. godine.

 

Voditelj djelatnosti:

Katica Čusek Adamić,dr. med

Spec. epidemiologije

Podijelite:

Aktualno