ZZJZZV

Gripa

Gripa je ozbiljna bolest izazvana virusom gripe. Postoje tri virusa gripe i to virus A, B i C. Svake godine cirkulira nekoliko virusa zemljinom kuglom  koje registriraju u laboratorijima Svjetske zdravstvene organizacije i prema tome određuju sastav cjepiva. U cjepivu za sezonu 2010/2011. ukomponirani su pandemijski virus A H1N2, A H3N2 i virus tipa B.

Gripa je ozbiljna bolest izazvana virusom gripe.

Postoje tri virusa gripe i to virus A, B i C. Svake godine cirkulira nekoliko virusa zemljinom kuglom  koje registriraju u laboratorijima Svjetske zdravstvene organizacije i prema tome određuju sastav cjepiva. U cjepivu za sezonu 2010/2011. ukomponirani su pandemijski virus A H1N2, A H3N2 i virus tipa B.

Klinička slika gripe

Naglo počinje,a popraćena je porastom tjelesne temperature do 39 i 40 C, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i jakom iscrpljenošću.Traje 7 do 10 dana,a  visoka temperatura 3-4 dana. Ponekad je prate simptomi respiratornog trakta kao što je suhi kašalj ili šmrcanje. Moguće su komplikacije kao što su bronhitis, upala pluća, upala srčanog mišića i pogoršanje osnovne kronične bolesti od koje osoba boluje.

Kako se zaštiti od gripe?

  1. Cijepljenjem
  2. imajte zdrave navike da ojačate imunološki sustav, redovito se bavite tjelesnom aktivnošću barem pola sata dnevno, pravilno se hranite i odvojite vrijeme za dnevni odmor
  3. izbjegavajte kontakt s oboljelima od gripe, izbjegavajte odlaske u zdravstvene ustanove ili na duga mjesta gdje se ljudi grupiraju u vrijeme trajanja epidemije gripe
  4. redovito perite ruke sapunom i  tekućom vodom osobito nakon povratka izvana

Cijepljenje prije početka sezone gripe je  jedina sigurna  zaštita.

Kako se liječi gripa?

  1. uzimati antipiretika i  analgetika za snižavanje temperature i bolova
  2. uzimati tople napitke i vitamin C, odnosno nadoknaditi izgubljenu tekućinu
  3. ne jesti tešku hranu preferirati juhe
  4. ostanite u krevetu za vrijeme bolesti nikako raditi
  5. javiti se liječniku u slučaju jakog i bolnog kašlja, jake grlobolje i natečenih limfnih čvorova, povraćanja, neidentificiranog osipa, poremećaja svijesti ili  slučaju pogoršanja osnovne kronične bolesti.

 

Dr. Čusek Adamić Katica

Spec. epidemiologije