ZZJZZV

Obilježavanje mjeseca borbe protiv ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca.

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije obilježio je ovaj mjesec nizom prigodnih događanja s ciljem upozoravanja javnosti na važnost prevencije i rane detekcije ovisnika o alkoholu i psihoaktivnim tvarima, kao i na važnost prevencije i detekcije sve rasprostranjenijih novih ovisnosti o kocki, internetu i ostalim društvenim mrežama. U prvih devet mjeseci 2016. godine liječilo se u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti 218 osoba, od čega je 20 bilo novih pacijenata Odjela. Od 218 liječene osobe, 39 osoba je liječeno zbog konzumacije droga neopijatnog tipa, a 179 osoba je su ovisnika o opijatima (od toga velika većina heroinski ovisnici). Osim tih 218 konzumenta psihoaktivnih droga, evidentiranih u programu za registraciju ovisnika (Upitnik Pompidou Grupe Vijeća Europe), kroz odjel su zbrinuta i 53 člana njihovih obitelji kojima je pružena psihološka i liječnička pomoć u okviru Savjetovališta za zaštitu mentalnog zdravlja.


„Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici“

Mjesec borbe protiv ovisnosti započeli smo prigodnim skupom pod nazivom „Mentalno zdravlje i prevencija ovisnosti u lokalnoj zajednici“ s ovogodišnjim naglaskom na povezanost ADHD – a i ovisnosti. Skup je obuhvatio niz informacija o problemima ovisnosti na području Varaždinske županije za prethodnih devet mjeseci 2016. godine o kojima nas je informirao Dražen Jagić, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje i zlouporabu opojnih droga Varaždinske županije. Niz novih i zanimljivih informacija o problematici opojnih droga na području Varaždinske županije, iznijeli su predstavnici PU Varaždinske. Poseban je naglasak bio na povećanoj zlouporabi marihuane među adolescentima, te konzumaciji novih sintetskih droga još nepoznatih dijagnostičarima i terapeutima što bi moglo uzrokovati niz problema u njihovoj detekciji i prisutnosti konzumacije kod ovisnika. Ovom prigodom predstavljena je i neprofitna, nevladina, volonterska udruga San Patrignano Split koja pristupa liječenju ovog stanja, potičući što raniju resocijalizaciju ovisnika o opojnim drogama. Skup je upotpunjen interesantnim i poučnim predavanjem poznatog specijalista psihijatrije, doktora Marka Kraljevića na temu ADHD i ovisnost. Niz dugogodišnjih istraživanja i studija govori u prilog biokemijskim procesima koji se odvijaju u mozgu, točnije nedostatak neurotransmitera dopamina i noradrenalina, posljedica čega je razvoj ADHD poremećaja. Zbog nedostatka navedenih neurotransmitera djeca i adolescenti oboljeli od ovog poremećaja sve više posežu za drogama jer je znanstveno dokazan utjecaj opojnih droga na središnji živčani sustav na način da konzumacija istih diže razinu ovih hormona i sinaptičkim pukotinama i automatski izaziva osjećaj ugode, koji ponekad kod djece s ovim poremećajem nedostaje. Iz tog razloga su takva djeca sve sklonija konzumaciji opojnih droga.


„Lucijina priča“

17. studenog 2016. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održana je prigodna predstava za učenike srednjih škola Varaždinske županije pod nazivom Lucijina priča. Predstava je osmišljena od strane Udruge Hepatos Rijeka u suradnji s Ri teatrom. Predstava je izrazito edukativnog karaktera koja na duhovit, emotivan i dramatičan način pristupa pitanjima prevencije, putevima prijenosa hepatitisa C, rizičnog i odgovornog spolnog ponašanja, te općenito brizi za vlastito zdravlje i prevenciju prijenosa hepatitisa C među adolescentskom populacijom. Glavni lik predstave je osamnaestogodišnja adolescentica Lucija koja zbog zdravstvenih poteškoća u vidu konstantnog svakodnevnog umora posjećuje hepatologa pri čemu saznaje da je zaražena virusnim hepatitisom. Daljnja radnja predstave govori o Lucijinom suočavanju s tom činjenicom i reakcijama njene okoline.


PRAM

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije u sklopu kojeg je oformljen Centar za ranu prevenciju i dijagnostiku i izvanbolničko liječenje ovisnosti krenuo je u krajem studenog u provođenje PRAM programa (program jačanja roditeljskih kapaciteta za rano otkrivanje i prevenciju rizičnih ponašanja i ovisnosti). U sklopu projekta psiholozi i liječnici Centra provode edukativna predavanja roditeljima završnih razreda osnovnih škola i početnim razredima srednjih škola na temu prevencije i ranog prepoznavanja konzumacije droga, ali i ranog prepoznavanja različitih rizičnih ponašanja, s naglaskom na prevenciju suicida i rano prepoznavanje psihičkih poremećaja dječje i adolescentne dobi, posebice rano prepoznavanje i liječenje depresije.