Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

Pojavnost gripe u Europi i Hrvatskoj

Prema zadnjim  podacima objavljenih 6. siječnja od Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti ECDC,  u 52. tjednu 2011. ( 26.12.2011.- 01.01.2012.) detektirana je niska aktivnost gripe u Europi.

24 zemlje Europe su prijavile pojavljivanje virusa gripe, od pristiglih 380 uzoraka u  23 % je izoliran virus gripe, a od toga preko 90% je tip A virusa H3N2.

Rasprostranjenost gripe je lokalna samo u Španjolskoj, Norveškoj i zemljama Beneluxa što znači da se obolijevanje pojavilo lokalizirano unutar regije npr. zahvaćenost dvije ili više institucija (npr. škole i sl)  unutar regije. U ostalim zemljama obolijevanje je sporadično.

U Hrvatskoj u Nacionalnom centru SZO za influenzu pri HZJZ u Zagrebu izoliran je prvi slučaj virusa gripe također tip A H3N2. Riječ je o sporadičnom pojavljivanju gripe u našoj zemlji.

U Varaždinskoj županiji nema još prijavljenog obolijevanja od gripe.

Svi ovi podaci nam govore da je obolijevanje od gripe započelo u Europskih zemljama,  još uvijek ne u epidemijskom obliku ali  sigurni su  pokazatelji  o kretanju i napredovanju virusa kako u Europi tako  i kod nas.

Stanovnici naše županije za sada obolijevaju od infekcija respiratornog sustava i infekcija koje sliče na gripu izazvanih bakterijama i virusima koji nisu virusi gripe.

 

Slika. Geografska rasprostranjenost gripe u Europi u 52 tjednu 2011. (ECDC)Zzjzzv

Radi sprječavanja sukoba interesa, temeljem Zakona o javnoj nabavi javni