ZZJZZV

WEST NILE VIRUSNA INFEKCIJA

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju od zaraznih bolesti (ecdc) u EU prijavljeno je ove godine do 06. rujna 136 slučaja infekcije West Nile virusom i 311 u susjednim zemljama.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju od zaraznih bolesti (ecdc) u EU prijavljeno je ove godine do 06. rujna 136 slučaja infekcije West Nile virusom i 311 u susjednim zemljama. Zemlje koje su prijavile oboljevaje: Grčka, Mađarska, Italija, Rumunjska, Izrael, Ruska Federacija, Srbija,Tunis i Hrvatska.U Hrvatskoj je do sada u obradi zbog sumnje na West Nile infekciju još troje oboljelih iz Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije ( podatak HZJZ 10.09.12.)

West Nil virusna infekcija spada među arbovirusne infekcije izazvane zapadnonilskim virusom iz obitelji Flaviviridae. Arbovirusa ( engl. Arthropod- borne, odnosno virusi koje prenose člankonošci) ima >250 i prošireni su diljem svijeta; barem 80 njih uzrokuju bolesti u ljudi. Rezervoar arbovirusa su često ptice, od kojih se virusi komarcima prenose na konje, druge domaće životinje i ljude.


Način prijenosa virusa:

Domaćin, odnosno rezervoar virusa su ptice i životinje sisavci ( konj, pas, mačka, tvor, vjeverica i sl) dok je čovjek slučajni domaćin virusa. Osnovni način prijenosa bolesti je ubod zaraženog komarca. Određene vrste komaraca zaraze se prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili životinja. Virus je do sada izoliran kod 43 vrste komaraca, a najviše kod roda Culex, ali i kod Aedes aegypti, Aedes albopictus i dr.

Nema prijenosa s čovjeka na čovjeka.
INKUBACIJA:

Obično 2-15 dana


KLINIČKA SLIKA INFEKCIJE:

Infekcija virusom može biti asimptomatska (80% zaraženih), može se manifestirati kao west nil groznica ( 20% zaraženih) ili teža neuroinvazivna bolest (1% zaraženih)- meningitis, encefalitis ili poliomijelitis.

Simptomi groznice uključuju povišenu tjelesnu temperaturom s groznicom, glavobolju, umor i bolove u tijelu, povremeno s osipom i uvećane limfne čvorove. Bolest prolazi za nekoliko dana, rjeđe za nekoliko tjedana.

Simptomi teške bolesti (tzv. neuroinvazivne bolesti, kao što su West Nile encefalitisa ili meningitisa ili West Nile poliomijelitis) uključuju glavobolju, visoku temperaturu, ukočenost vrata, ukočenost tijela, dezorijentiranost, komu, drhtanje, grčevi, slabost mišića i paraliza. Procjenjuje se da će oko 1 od 150 osoba zaraženih virusom West Nile razviti teže oblike bolesti. Ozbiljna bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi, međutim, osobe starije dobi preko 50 godina i imunokompromitirani pacijenti su osjetljiviji i imaju veću šansu da obole od ozbiljne bolesti.


LIJEČENJE:

Nema specifične terapije za liječenje infekcije West Nil virusom, osim simptomatske terapije u slučaju blažih simptoma, a za teški oblik bolesti potrebno je bolesnike hospitalizirati.

Izvor podataka: D.L.Heymann: Control of Comunicable Diseases

Pripremila:
Katica Čusek Adamić,
dr. med.
Spec. epidemiologije