ZZJZZV

Ušljivost glave

Uši glave (Pediculus Humanus Capitis) su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati.

Uši glave (Pediculus Humanus Capitis) su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivnim i neugodan svrbež glave te se čovjek grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati. Uš bez krvi kojom se hrani može preživjeti najviše 2 dana. Žive prosječno oko 2 mjeseca.Kako se prenose i gdje se nalaze?

Uši se najčešće prenose izravnim dodirom glave o glavu. Najviše ih ima tamo gdje je kosa najgušća i gdje je najtoplije, dakle uz vrat, iza uha. Na tim mjestima nalazimo i najviše njihovih jajašca-gnjida. Uši nemaju krila i ne mogu letjeti niti skakati kako se često misli, ali se mogu prenijeti na drugu glavu. Mogu se prenijeti i preko kapa i svih pokrivala za glavu, češljeva, preko jastuka, ručnika, ovratnika na odjeći (treba odvajati odjeću na vješalicama), preko odjeće koja se navlači preko glave.

Uši se pojavljuju i u bogatim i u siromašnim sredinama skoro po cijelom svijetu. Često se nađu kod školske i vrtićke populacije, mogu se “pokupiti” u igraonicama, priredbama, tramvaju, kolektivima.

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti već kvare opće raspoloženje, stvaraju nemir, gubitak sna, remete koncentraciju te izazivaju neugodan osjećaj obilježenosti koji je često neopravdano vezan uz socijalan status. 

Kako znamo da imamo uši ?

Ušljivost se potvrđuje pregledom kose, u potrazi za ušima ili gnjidama koje su vidljive. Ako roditelji primijete uši ili gnjide, djecu ne trebaju slati u školu prije nego ih uklone na odgovarajući način. Nužno je odmah obavijestiti kolektiv, školu ili vrtić jer je uš od nekog došla, ali može i nekom drugom isto tako prijeći u kosu. Poželjno je provjeriti i sve ukućane u slučaju da se uši pojave samo kod jednog. Za uklanjanje ušljivosti mogu se koristit razna sredstva i načini.

Kako se riješiti uši?

Riješiti se uši glave je ogroman i vrlo često posao koji traje duže vrijeme! U pravilu nema brzog i momentalnog rješenja. Od velike je pomoći ukoliko se cijela obitelj uključi. Usredotočiti se treba samo na glavu, ne na okolinu. Iskoristite vrijeme za razgovor s djetetom i ne dijelite njemu i sebi osjećaj krivnje jer dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice. Ako se u obitelji ili kolektivu (dječji vrtić, škola) otkrije da netko ima uši, preporučuje se provesti razušivanje kod svih članova obitelji ili kolektiva i to istovremeno. Naime, ako pri pregledu promakne ijedna ušljiva glava, što se može dogoditi ako je netko tek nedavno infestiran ušima pa ih ima malo, postoji opasnost da se s nje uši ponovno rašire na druge. Zbog toga je potrebno sredstvima protiv ušiju tretirati sve članove obitelji i kolektiva, a ne samo one za koje je vidljivo da na glavi imaju žive uši i/ili gnjide.

Postupak razušivanja provodi se pranjem kose specijalnim šamponima protiv ušiju prema uputama proizvođača (najčešće pranjem 2 x u razmaku do tjedan dana) ili posipanjem permetrinskim prahom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana.

Bez obzira koji je od gore navedenih postupaka korišten, potrebno je ukloniti s vlasišta sve gnjide. Kosu treba isprati u toploj zakiseljenoj vodi (dodajte octa ili limunova soka) kako bi se češljanjem gustim češljem gnjide odlijepile od kose, a češalj treba svako malo dobro oprati. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide.
Kod većih infestacija ušima preporučuje se i šišanje, jer s kraće kose je puno lakše ukloniti uši i gnjide. Pogotovo se preporučuje šišanje duge plave kose jer su na njoj gnjide gotovo nevidljive.

U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati svu posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape). U dječjim vrtićima, u odgojnoj skupini u kojoj se pojavila ušljivost treba istovremeno s tretiranjem glava promijeniti i oprati svu posteljinu. Idealno bi bilo paralelno sprovesti čišćenje i tretiranje ušljivosti istovremeno preko vikenda ali da budu uključeni svi članovi kolektiva kao i ukućani.

Riješiti se ušiju glave ogroman je posao! Odgovornost je na obitelji. Jer ušiju vas ne može riješiti ni liječnik epidemiolog, niti glavna sestra i teta u vrtiću, a niti ravnateljica i učiteljica u školi ukoliko ne napravite ono što sami morate napraviti!

 

Podijelite:

Aktualno