Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

Kampilobakterioza

Kampilobakterioza je crijevna zarazna bolest izazvana bakterijama iz roda Campylobacter koje izazivaju upalu sluznice probavnog sustava i nespecifične probavne tegobe. Prenosi se na čovjeka sa životinja i proizvoda životinjskog porijekla. Stanovnik  je probavnog sustava gotovo svih životinjskih vrsta. Kod životinja rijetko uzrokuju bolest. Za zarazu je dovoljan mali broj bakterija za razliku od salmoneloza gdje je potreban velik broj  bakterija da bi izazvao trovanje.

Slika1. Campylobacter sp. Slika2. Campylobacter sp. na agaru

 

IZVOR ZARAZE:

Primarno onečišćene namirnice potječu od zaražene životinje (od mesa životinja najviše je zastupljena perad, a zatim svinje, ovce i goveda). Iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu.Tako može dospjeti i u mliječne žlijezde, pa ih životinja izlučuje mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko. I  jaja mogu biti primarno kontaminirana ako su od zaražene životinje.

Hrana i namirnice mogu biti i sekundarno onečišćene. Takvo onečišćenje može nastati u klaonicama, mesnicama i kuhinjama ako meso zdrave životinje dođe u dodir s crijevnim sadržajem ili mesom zaražene životinje. Miševi, muhe i štakori mogu svojim izmetom onečistiti hranu i radne površine.

Zaraza je moguća i putem vode, kao i kontaktnim putem, s čovjeka na čovjeka bilo da je riječ o simptomatskom i asimptomatskom  oboljenju  kao i  u kontaktu s kućnim ljubimcima.

 

KLINIČKA SLIKA :

Inkubacija najčešće traje dva do pet dana, nakon čega se javljaju povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev. Stolice mogu biti i krvave, praćene mučninom i povraćanjem. Simptomi bolesti obično traju od tri do šest dana. Teža klinička slika može se javiti kod dojenčadi, male djece, starijih te odraslih osoba koje boluju od teških kroničnih bolesti zbog kojih im je oslabljen imunitet.

 

DIJAGNOZA I TERAPIJA:

Nakon postavljene sumnje na temelju podataka dobivenih od bolesnika te epidemioloških podataka, definitivna dijagnoza postavlja se bakteriološkom pretragom stolice oboljele osobe u laboratoriju.

Većina oboljelih oporavi se bez specifična liječenja za dva do pet dana, bez komplikacija. Liječenje je simptomatsko kao i kod  proljeva drugih etiologija a to obuhvaća primjenu puno tekućine da se spriječi dehidracija i eventualno primjena rehidracijske tekućine koju propisuje liječnik.Tekućinu treba uzimati češće u malim gutljajima izbjegavati kavu, gazirana pića i alkohol. Prehranu prilagoditi prema protokolima dijete koja se preporuča kod proljeva.

 

PREVENCIJA KAMPILOBAKTERIOZA:

redovito i temeljito oprati ruke toplom vodom i sapunom:

  • nakon upotrebe toaleta
  • prije pripremanja i konzumiranja hrane
  • nakon manipulacije sirovom hranom
  • nakon mijenjanja dječjih pelena
  • nakon kontakta s kućnim ljubimcima i drugim životinjama
  • nakon bavljenja stokom

 

 

– hranu dobro termički obraditi (bilo kuhanjem ili pečenjem) dovoljno dugo i na   

  zadovoljavajućim temperaturama (80°C) da se uništi moguće prisutni Campylobacter u

  sirovu mesu

–  pripremljenu hranu konzumirati neposredno nakon pripreme

–  sirove namirnice i kuhanu hranu obvezno čuvati u hladnjaku (na temperaturi 4°C)

–  koristiti kuhano ili pasterizirano mlijeko

–  ne piti higijenski sumnjivu površinsku vodu iz rijeka, jezera i potoka