Tečaj higijenskog minimuma

Kontakt osoba: Irena Prašnjak Sedlar

Tel: 042/ 653 177
Fax: 042/ 653 131
E-mail: higijenski@zzjzzv.hr

Tečaj za stjecanje osnovnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni.

Osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji i prometu dolaze u neposredan dodir s namirnicama obavezno pohađaju tečaj svake četiri godine.

Tečajevi se održavaju po osnovnom i proširenom programu.

Po osnovnom programu tečaj pohađaju osobe prije početka rada, a po proširenom programu tijekom obavljanja određenih poslova odnosno djelatnosti s namirnicama.

Tečaj po osnovnom programu održava se u grupama do 30 polaznika u trajanju od 20 nastavnih sati teoretske nastave.

Tečaj po proširenom programu održava se u grupama do 25 polaznika u trajanju od 25 nastavnih sati teoretske nastave. Po završetku tečaja obavlja se usmena provjera znanja pred ispitnom komisijom.

Osnovni program:

  • Osobna higijena
  • Osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti
  • Trovanje hranom
  • Higijena namirnica i prostorija za proizvodnju, promet i čuvanje namirnica
  • Higijena okoline
  • Sanitarni propisi

Prošireni program:

Zajednički dio:

  • Osobna higijena
  • Trovanje hranom
  • Sanitarni propisi
  • Higijena okoline
  • Prva pomoć

Posebni dio:

Program za osobe koje rade s namirnicama u proizvodnji na industrijski način u proizvodnji i prometu na malo namirnicama (obrtnička proizvodnja i promet).

  • Osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti
  • Higijena namirnica, prostorija, uređaja, pribora i ambalaže

Program za osobe koje rade na preradi i distribuciji vode za piće u vodovodima za javno snabdjevanje s vodom.

  • Osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti
  • Higijena vode za piće, postrojenja i uređaja za preradu i distribuciju vode u javnom vodosnabdjevanju

Program za osobe koje rade u prometu na veliko i malo namirnicama.

  • Osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti
  • Higijena namirnica i prostorija za čuvanje namirnica

Program za osobe koje rade s namirnicama u ugostiteljstvu i turizmu.

  • Osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti
  • Higijena namirnica, prostorija i postrojenja te uređaja ugostiteljskih objekata

Proces mijenjanja stečenih životnih navika je dugotrajan proces te tu leži odgovor na često postavljeno pitanje zašto se svake četiri godine tijekom čitavog radnog vijeka moraju obnavljati i dopunjavati znanja o higijenskom načinu rukovanja s namirnicama.

Na tečaju, stječu se znanja kako postupati s namirnicama da bi je sačuvali od promjena i zagađenja koja bi mogla imati štetne posljedice po zdravlje.

Danas često na radnim mjestima, kao konobari, radnici u kuhinjama, restoranima, zdravljacima i sličnim objektima rade ljudi koji su nažalost ostali bez posla ili se ne mogu zaposliti u svojoj struci pa im je ovojedini način da steknu osnovna znanja o pravilnom manipuliranju hranom.

Stjecanje osnovnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica zakonska je obaveza prema čl.39. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ( “Narodne novine” br. 60/92 )

Molimo da popunjenu prijavnicu dostavite na e-mail: higijenski@zzjzzv.hr

Datoteke uz članak
HigMin.prijava OSOBA 51.00 kB
HigMin.prijava OSOBA 157.30 kB
HigMin.prijava GRUPA 84.50 kB
HigMin.prijava GRUPA 180.89 kB

Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
26.09.       nema       niska       nema
27.09.       nema       niska       nema
28.09.       nema       niska       nema

Alergijski semafor

24.09.2017
Drveće        nema
Korov        niska
Trave        nema

Varaždin,
I. Meštrovića bb
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Ispostava Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Ispostava Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Ispostava Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail