Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

24. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv ambrozije

24. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv ambrozije

Prva ljetna subota u godini proglašena je Međunarodnim danom ambrozije (eng. International Ragweed Day, IRD) kako bi se javnosti približio problem širenja ambrozije i njezin utjecaj na zdravlje i okoliš.

Ambrozija, pelinolisni limundžik, (Ambrosia artemisiifolia L.) samonikla je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Asteraceae – glavočika, jedna od naših najalergenijih biljaka koja se oprašuje vjetrom i svakako je biljka od javnozdravstvenog značaja. U Europu je pristigla u 19. stoljeću iz Sjeverne Amerike, a u Hrvatskoj je prvi puta zabilježena 1941. godine u okolici Pitomače. Iznimno je otporna, prilagodljiva te se vrlo brzo širi. U našim krajevima niče sredinom travnja, dok cvatnja započinje u srpnju uz vrhunac krajem kolovoza i početkom rujna i traje do kraja listopada.
Na mjernoj postaji Varaždin peludna zrnca ambrozije bilježe se sve ranije.  Ambrozija raste uz puteve, nasipe, na zapuštenim poljoprivrednim površinama i uz stare usjeve, na strništima te građevinskim parcelama.

Biljka je uspravne stabljike visine do 150 cm, sa dvostruko rasperanim, nazubljenim, tamnozelenim listovima i snažnim vretenastim korijenom. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste ili klasaste cvatove na vrhu stabljike ili ogranka. Jedna zrela biljka može otpustiti do 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati, a iz tla crpi velike količine hranjivih tvari što je čini štetnom za poljoprivredu.

Pelud uzrokuje kontaktni dermatitis te tzv. sezonski alergijski rinitis (peludnu hunjavicu) sa simptomima začepljenosti nosa sluzavim ili vodenastim sekretom, napadajem kihanja, smanjenjem osjeta njuha, pečenjem i svrbeži nosnica, crvenilom i suzenjem očiju, a kod jednog dijela pacijenata može doći do razvoja bronhalne astme.

S obzirom da je ambrozija pred cvatnjom, krajnje je vrijeme za njeno uklanjanje. Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije – Ambrosia artemisiifolia L. (Narodne novine 72/07) propisuje redovito uklanjanje i suzbijanje ambrozije sljedećim mjerama:

– agrotehničkim: pridržavanjem plodoreda, obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kulture, višekratnim prašenjem strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine;

– mehaničkim: međurednom kutivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, sprječavanjem oprašivanja i plodonošenja biljaka;

– kemijskim: uporabom učinkovitih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj za suzbijanje ambrozije, a u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo