Aplikacija Peludna prognoza dostupna je za iOS i Android mobilne uređaje

Fotografije uz članak 1

Aplikacija Peludna prognoza donosi svakodnevne informacije o koncentraciji peluda pojedinih alergenih biljaka i peludnu prognozu za sljedeća dva dana, za sve gradove u Hrvatskoj koji vrše mjerenja. Aplikacija Peludna prognoza sadrži popis najčešćih alergenih biljaka. Uz svaku biljku je fotografija i opis biljke, kao i oznaka stupnja alergenosti. Ovi podaci olakšavaju prepoznavanje alergene biljke u prirodi, a time i izbjegavanje kontakta s pojedinim alergenima.

Pelud je najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava. Jedna od najvažnijih mjera liječenja alergija dišnih putova je izbjegavanje peludnih alergena. Upravo Aplikacija Peludna prognoza pruža mogućnost svakodnevnog praćenja prisutnosti pojedinih alergena. Na taj način alergične osobe mogu prilagoditi svoje dnevne aktivnosti i tako aktivno utjecati na svoje zdravstveno stanje.

Novost koju donosi aplikacija Peludna prognoza je brojčani prikaz podataka na skali od 0 do 12. Izmjereni broj peludnih zrnaca dovodi se u vezu s propisanim konstantama kojima se iskazuje koncentracija peludi koja utječe na zdravlje i kod alergičnih osoba izaziva simptome alergije. Takav način izračuna brojčano iskazuje koncentraciju peluda u zraku unutar već poznatih bojama označenih kategorija: „niska“ (zeleno), „umjerena“ (žuto) i „visoka“ (crveno) koncentracija. Time alergične osobe mogu bolje procijeniti koja brojčana vrijednost baš kod njih izaziva pojavu simptoma.

Aplikacija Peludna prognoza razvijena je u suradnji portala PLIVAzdravlje i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Peludnu prognozu možete pratiti na portalu PLIVAzdravlje, a svakodnevno možete primati i obavijest na svoju e-mail adresu za grad koji odaberete.

Aplikacija Peludna prognoza dostupna je za iOS i Android mobilne uređaje.

Peludna prognoza

Datum Drveće Korovi Trave
29.10.       nema       nema       nema
30.10.       nema       niska       nema
31.10.       nema       niska       nema

Alergijski semafor

31.10.2022
Drveće        nema
Korov        niska
Trave        nema

EU projekt


Varaždin,
I. Meštrovića 1/11 
tel: + 385 (42) 653 152
fax:+ 385 (42) 653 172

Epidemiološka ambulanta Ivanec 
tel: +385 (42) 783 630

Epidemiološka ambulanta Ludbreg
tel: +385 (42) 819 433

Epidemiološka ambulanta Novi Marof 
tel: +385 (42) 612 912 

E-mail: info@zzjzzv.hr
Kontaktirajte nas online!
webmail
Zaštita osobnih podataka