Javnozdravstvena mikrobiologija je dio Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju. Uloga joj je:
Praćenje mikrobioloških parametara kao parametara zdravstvene ispravnosti:
- namirnica životinjskog i biljnog podrjetla (žitarica i proizvoda, pekarskih proizvoda, voća i proizvoda od voća, povrća i proizvoda od povrća, biljnih ulja i masti, meda, kave, začina, čajeva, mesa i proizvoda od mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja i proizvoda od jaja, slatkovodnih i morskih riba te gotovih jela)
Mikrobiološki parametri zdravstvene ispravnosti namirnica
- aerobne mezofilne bakterije
- aerobne sporogene bakterije
- Enterobacteriaceae
- Enterococcus spp.
- Escherichia coli
- kvasci
- Listeria monocytogenes
- plijesni
- Salmonella spp
- Staphylococcus aureus
- sulfitreducirajuće klostridije
Praćenje mikrobioloških pokazatelja u:
- svim tipovima vodoopskrbnih objekata (vodozahvat, vodosprema i mreža)
- vodama iz javnih i privatnih objekata (cisterni, bunara, bušotina, brodskih tankova i raznih drugih spremnika vode)
- vodama iz originalne ambalaže (mineralna, izvorska i stolna voda) te površinskim vodama (rijeke, jezera, izvori)
- bazenima (za kupanje, rekreaciju i rehabilitaciju)
Mikrobiološki pokazatelji u vodi
- ukupni koliformi
- Escherichia coli
- Enterokoki
- Broj kolonija 37ºC
- Broj kolonija 22ºC
- Clostridium perfringens (uključujući spore)
- Pseudomonas aeruginosa
- Salmonella spp.
Odjel ispituje koncentraciju peludnih zrnaca u zraku, mikrobiološku čistoću objekata u kojima se priprema i poslužuje hrana, te mikrobiološku čistoću zraka u ventilacijskim sustavima.
U sklopu Odjela za javnozdravstvenu mikrobiologiju obavlja se kontrola mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom:
- ispitivanje briseva površina postrojenja, opreme, uređaja, pribora, prijevoznih sredstava i ruku osoba koje u poslovanju s hranom dolaze u dodir s hranom i predmetima opće uporabe i/ili u obavljanju djelatnosti pružanja usluga pučanstvu.
Ispitivanje briseva i prosuđivanje mikrobiološke čistoće objekata pod sanitarnim nadzorom vrši se sukladno Pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (N.N 137/09).
Ispitivanje briseva obuhvaća određivanje broja aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija.
Zavod za javno zdravstvo s objektima koji se bave proizvodnjom i prometom namirnicama (ugostiteljski objekti, mali obrti, industrije, škole, vrtići, domovi za starije i nemoćne i sl.) sklapa ugovore na temelju kojih se vrši sistematska kontrola briseva i namirnica.