Kontrola hrane
U okviru Odjela za kontrolu hrane naš je glavni cilj zaštita ljudskog zdravlja od bolesti koje se prenose hranom. Provodimo prevenciju i kontrolu mikrobiološke ispravnosti hrane u maloprodaji i ugostiteljstvu, te objektima koji posluju s hranom. Aktivno sudjelujemo u epidemiološkim izvidima, pružamo edukaciju o higijenskim standardima te informiramo javnost o rizicima povezanim s hranom. Također, provodimo analize hrane u okviru sanitarnog nadzora.
Svaki subjekt u poslovanju s hranom dužan je uspostaviti, provoditi i održavati trajni postupak samokontrole temeljen na načelima sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP). Također, obavezan je provoditi godišnju mikrobiološku kontrolu hrane i kontrolu mikrobiološke čistoće objekata, u skladu sa Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN br. 83/2022) i Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, NN 113/08, NN 43/09, NN 130/17, NN 114/18, 47/20, 134/20, 143/21).
Kontrola zraka
U našem odjelu provodimo redovite kontrole kvalitete zraka, fokusirajući se na praćenje koncentracija bakterija i plijesni u zraku. Ove mjere imaju za cilj sprječavanje negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, hranu i druge površine.
Također, bavimo se kvalitativnim i kvantitativnim određivanjem koncentracije peludi u zraku, koje se prati tijekom perioda od veljače do kraja listopada. Na ovaj način pravovremeno obavještavamo javnost o koncentracijama alergene peludi, kako bi osobe sklone alergijama mogle na vrijeme započeti s terapijom i prilagoditi svoje aktivnosti.
Mikrobiološka čistoća objekta
Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, NN 113/08, NN 43/09, 130/17; 114/18; 47/20; 134/20; 143/21), Pravilniku o učestalosti kontrole i normativima mikrobiološke čistoće u objektima pod sanitarnim nadzorom (NN br. 137/09), provodimo kontrolu mikrobiološke čistoće objekata. Ovim putem osiguravamo pravilnu učestalost i učinkovitost pranja i dezinfekcije objekata u kojima se proizvode i poslužuju namirnice te koji stavljaju hranu u promet. Prema Pravilniku, površine, uređaji, oprema, pribor, prijevozna sredstva te ruke osoba koje dolaze u kontakt s hranom moraju zadovoljiti utvrđene normative mikrobiološke čistoće.
Naš odjel predano radi na očuvanju javnog zdravlja kroz visoke standarde kontrole hrane, zraka i objekata, osiguravajući sigurno okruženje za potrošače i korisnike usluga.