Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

ANALIZA EPIDEMIJE GRIPE U 2012. GODINI

Tijekom sezone gripe 2012. godini koja je započela u drugom tjednu ove godine s prvim izoliranim slučajem gripe virusa A H3N2 u Varaždinskoj županiji prijavljena su 1 944 slučaja gripe. Na početku sezone gripa je pokazivala vrlo spor uspon s malim brojem oboljelih ( isti trend je bio i u južnoj hemisferi u kojoj je gripa već bila prošla) i tada je cirkulirao virus gripe A H3 N2. Vrhunac obolijevanja bio je krajem drugog odnosno početkom trećeg mjeseca, gotovo devet, odnosno deset tjedana od samog početka sezone. Nakon toga slijedio je trend opadanja te postepenog nestajanja virusa. U zadnjoj fazi epidemije gripe češće je bio izoliran virus gripe B. Svi ovi virusi gripe koji su cirkulirali ove sezone bili su ukomponirani u sezonsko cjepivo protiv gripe kojim smo cijepili naše pučanstvo.

Što se tiče obolijevanja po dobnim skupinama i ove godine najviše su obolijevali mladi dobi od 7-19 godina (brojkom 797) zbog specifičnosti života i necijepljena, a najmanje starija populacija iznad 65 godina što je i razumljivo jer se ova populacija redovito cijepi protiv gripe. Najčešća komplikacija gripe bila je pneumonija u djece i starijih.

Smrtnih slučajeva nije bilo. U Hrvatskoj je prijavljeno oko 42 000 oboljelih ove sezone.

Ovogodišnja sezona gripe je bila nešto slabija prema kliničkoj slici i broju obolijevanja u odnosu na prethodne dvije godine kada je dominirao virus gripe A H1N1 pnd.