ZZJZZV

Izvješće o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u varaždinskoj županiji za 2012.godinu.

Rak debelog crijeva aktualna je bolest u R. Hrvatskoj i u varaždinskoj županiji, a danas je od svih karcinoma na drugom mjestu po učestalosti u oba spola.

UVOD

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji se provodi od prosinca 2007.godine ima za cilj što ranije otkrivanje raka debelog crijeva što bi u petogodišnjem razdoblju rezultiralo smanjenjem smrtnosti za 15%.

Rak debelog crijeva aktualna je bolest u R. Hrvatskoj i u varaždinskoj županiji, a danas je od svih karcinoma na drugom mjestu po učestalosti u oba spola.

Smrtnost je izuzetno visoka, jer se u velikoj većini otkriva kada je već uznapredovao, kada postoje lokalne ili udaljene metastaze.

Tim programom će svake druge godine građani u dobu između 50 i 74 godina na kućnu adresu dobiti kovertu sa knjižicom koja opisuje o čemu se radi, testovima kojima se otkriva prisutnost krvi u stolici i uputom kako se uzima stolica.Testovi imaju posebna mjesta u koju se stavi uzorak stolice, zatvaraju se i omataju posebnom folijom i šalju u Zavod za javno zdravstvo.

Zavod onima koji su pozitivni šalje obavijest s točnim danom, satom i mjestom na kojem će napraviti pregled debelog crijeva, kako bi se utvrdio razlog pojave krvi u stolici i poduzelo liječenje .


RAK DEBELOG CRIJEVA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

U varaždinskoj županiji broj novooboljelih od raka debelog crijeva u proteklih deset godina stalno raste ( 1994 g.- 56 oboljelih , 2008 g.- 105 oboljelih ) a prosječno godišnje oboli 90 osoba.

Iako se od 2008 god. bilježi se blagi pad broja oboljelih i blagi pad stope incidencije
( 57 oboljela na 100 000 stanovnika ) , stopa smrtnosti je još uvijek visoka( 2010 god.- 35 umrlih na 100 000 stanovnika varaždinske županije) .

REZULTATI PROVEDBE NACIONALNOG PROGRAMA RDC-a

  • Od početka provedbe programa ( prosinac , 2007.god.) dostavljeno je ukupno 52 063 kompleta Hemognost testova za osobe u dobi od 64 do 75 godina starosti za Varaždinsku županiju, a provedba je bila popraćena i medijskom propagandom.
  • Izvršena je laboratorijska obrada stolica 10 382 osoba ( 20 % od ukupnog broja poslanih testova ) od kojih je 649 ( 6,3%) bilo pozitivno.
  • Sve pozitivne osobe pozvane su na kolonoskopski pregled na Interni odjel Opće bolnice Varaždin , ali je veliki udio osoba koje se ne odazivaju ili odustaju od pregleda.
  • Kolonoskopiju je do sada obavilo 490 osobe u kojih je pregledom utvrđeno u 97 osobe uredan nalaz, u 190 su utvrđeni polipi te je učinjena polipektomija, u 147 osoba radilo se o hemoroidima, u 43 osoba o divertikulozi, a u 13 osoba o raku debelog crijeva .
  • U 2012 god. obavljeno je testiranje u 2194 osoba od kojih je 117 bilo pozitivno, a obavljene je 82 kolonoskopije .


ZAKLJUČAK

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u varaždinskoj županije provodi se
u statističkim okvirima kao i u drugim Županijama u R. Hrvatskoj.

Kako provedba Programa traje tek četvrtu godinu , predpostavlja se da će odaziv pučanstva za taj način prevencije RDC-a biti sve veći, jer se jednostavnim preventivnim mjerama otkrivaju zloćudni tumori debelog crijeva u ranom i ograničenom stadiju, u stadiju tzv. predmalignih lezija ili ranih karcinoma, kad je mogućnost za potpuno izlječenje velika.

Plačko Ljiljana,
dr med. spec.epidemiolog