Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije

Održana završna konferencija projekta CARDIAB PROTECT (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila)

Kako bi se na području Varaždinske županije smanjio broj obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti te ujedno povećala kvaliteta života stanovništva kroz usvajanje zdravog životnog stila Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije osmislio je projekt CARDIAB PROTECT (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila). Rezultati projekta koji je trajao 18 mjeseci predstavljeni su na završnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, 25. rujna, u Park Boutique Hotelu.

Kao što je istaknula voditeljica projekta Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva cilj projekta bio je usmjeren na usvajanje zdravog načina života u svrhu prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. 

  • Projekt je prvenstveno bio preventivno-edukativne prirode, stoga su se i naše aktivnosti odvijale u tom smjeru. Obuhvatio je sve dobne skupine, od djece predškolskog uzrasta za koje smo održali 25 radionica u dječjim vrtićima te izradili slikovnice, do odraslih odnosno osoba starije životne dobi. Održali smo šest okruglih stolova, 40-tak radionica, javnozdravstvenih akcija mjerenja razine šećera u krvi i krvnog tlaka, konferencija na temu kardiovaskularne prevencije i rehabilitacije, dijabetesa i debljine te prevencije raka dojke. Ujedno su snimljeni i video materijali kako za opću populaciju, tako i za osobe koje se pripremaju na roditeljstvo – nabrojala je voditeljica projekta Irena Stipešević-Rakamarić istaknuvši da je projekt naišao na veliko zanimanje same javnosti. 

Okupljenima se na završnoj konferenciji u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka obratila predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač dr. med. spec. neurolog.

  • U prevenciji i liječenju kroničnih nezaraznih bolesti od velike važnosti je i promjena životnog stila. Nije dovoljno povišeni krvi tlak ili druge bolesti liječiti samo lijekovima, već su jako bitne promjene životnih navika, od redovite šetnje, pravilne prehrane, do izbjegavanja alkohola, cigareta, jer to značajno pridonosi razvoju tih bolesti. Ujedno, stalno naglašavamo kako su kronične nezarazne bolesti „tihi ubojica“. Često nismo ni svjesni da imamo povišeni krvni tlak ili razinu šećera u krvi, te ukoliko ih ne liječimo lijekovima i zdravim načinom života, one kasnije mogu dovesti do komplikacija koje su često puta opasne po život, poput srčanog ili moždanog udara – naglasila je Kiđemet-Piskač pohvalivši projekt Zavoda za javno zdravstvo kao dobro osmišljen projekt te se nada nastavku provođenja ovakvih vrsta edukativnih radionica kako bi se stanovništvo što više osvijestilo o važnosti usvajanja zdravih životnih navika. 

Uz nositelja projekta ZZJZ Varaždinske županije, partnere Dom zdravlja Varaždinske županije i Varaždinsku županiju, u provedbu projekta uključili su se i Sveučilište Sjever, Medicinska školu Varaždin, Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti, Opća bolnica Varaždin, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

  • Projekti koji podižu svijest o važnosti zdravih stilova života i o tome kako možemo sami prevenirati najčešće bolesti današnjice su iznimno važni, a jedan od njih je svakako i ovaj projekt. Maligne bolesti u Hrvatskoj su veliki javnozdravstveni problem. Na godišnjoj razini imamo više od 25 tisuća novih slučajeva oboljenja, a više od 13 tisuća ljudi svake godine umre od raka, a mnoge od tih vrsta raka mogu se spriječiti. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije govore da bi se 40 posto svih zloćudnih bolesti moglo spriječiti u idealnim situacijama promjenom životnog stila – rekao je voditelj Odjela za maligne bolesti HZJZ-a doc. dr. sc. Mario Šekerija.

Inače, Projekt “CARDIAB PROTECT” financiran je iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2, a ukupna vrijednost projekta iznosi 494.709,18 kuna odnosno 65.659 eura.