Tečaj za stjecanje osnovnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (NN 116/2018 )
Osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji i prometu dolaze u neposredan dodir s namirnicama obavezno pohađaju tečaj svakih pet godina.
Tečajevi se održavaju po osnovnom i proširenom programu.
- OSNOVNI PROGRAMTakođer djelatnici koji polažu tečaj po osnovnom programu više ne moraju prisustvovati teorijskom djelu tečajaEdukativne materijale možete skinuti sa naše web stranice link osnovni program.
- ( predavanjima ) već samo pristupaju ispitu.
- Po osnovnom programu tečaj pohađaju osobe prije početka rada, s time da se za osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje za prehrambeno-prerađivačka i ugostiteljska zanimanja smatra da imaju usvojena znanja te se upućuju na tečaj nakon pet godina od završetka srednjoškolskog obrazovanja.
Pohađanje tečaja po osnovnom programu obuhvaća osobe koje rade u slijedećim djelatnostima :
- ugostiteljski objekti u kojima se pripremaju i poslužuju pića i topli napitci
- skladišta i trgovine zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja
- skladišta i objekti prodaje izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtijeva ili ne zahtijeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
- objekti u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
- objekti u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevana ili dizana tijesta
- tržnice na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
- objekti u kojima se obavlja više djelatnosti, a koje su obuhvaćene točkama 1. do 6. ovoga članka
- objekti u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
- objekti koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u kojima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
- objekti u kojima se obavlja djelatnost skladištenja hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu s Uredbom (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla SL L 139, 30. 4. 2004.
- sabirališta mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta odobrenog za preradu mlijeka
- objekti u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
- mesnice
- ribarnice
- sabirališta divljači.
Osnovni program – teme :
Osnovni program stjecanja znanja sastoji se od sljedećih tematskih cjelina:
- Uvodno predavanje o temeljnom zakonodavnom okviru, obradi pojmova zdravstvene ispravnosti hrane i ulozi polaznika tečaja u očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti stanovništva i korisnika njihovih usluga i proizvoda.
Temeljni zakonodavni okvir i podjela nadležnosti inspekcija nad provedbom propisa o hrani.
- Osobna higijena:
– značaj osobne higijene radnika za očuvanje zdravstvene ispravnosti hrane, kao i za očuvanje i unapređenje zdravlja
– higijenske navike, pravilno pranje ruku
– značaj i higijena radne odjeće i obuće
– pravilna upotreba sredstava za pranje, dezinfekciju i njegu ruku
– osnove prve pomoći
– prijava bolesti i važnost prijavljivanja bolesti.
- Higijena prostora, opreme i pribora:
– važnost pranja, čišćenja i po potrebi dezinfekcije kao opće mjere u suzbijanju zaraznih bolesti
– uklanjanje tekućeg i krutog otpada i ekološko zbrinjavanje otpada
– obveze pranja i čišćenja po završetku rada
– vođenje evidencija o provedbi mjera
– potrebe za planom pranja, čišćenja i dezinfekcije
– pravilno pranje i dezinfekcija postrojenja, pribora, radnih površina i podova u prostorijama za proizvodnju, promet i u ugostiteljskim objektima
– potrebe za zdravstveno ispravnom vodom
– sanitarni čvor i garderoba za zaposleno osoblje
– kontrola štetnika.
- Epidemiologija zaraznih bolesti – osnovni pojmovi o širenju, sprječavanju i suzbijanju zaraznih bolesti:
– uvjeti pojave i širenja zaraznih bolesti
– opće metode sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti
– osnove znanja o kliconoštvu i njegovoj ulozi
– osnovni pojmovi o crijevnim, kapljičnim i parazitarnim bolestima.
- Opasnosti u hrani i trovanje hranom:
– mikrobiološke opasnosti
– kemijske opasnosti
– fizičke opasnosti
– alergeni
– kemijska i mikrobiološka trovanja hranom (prema epidemiološkim podacima i primjeri iz prakse)
– zarazne bolesti koje se prenose hranom (primjeri iz prakse)
– mjere za sprečavanje pojave trovanja hranom.
- Higijena hrane:
– vrste hrane prema njihovom porijeklu, niskorizična i visoko rizična hrana
– uvjeti za mikrobiološko kvarenje hrane
– kontrola termičke obrade hrane
– važnost očuvanja hladnog lanca, temperaturni režimi čuvanja hrane
– način kontrole kemijske i fizičke opasnosti u hrani
– čuvanje, konzerviranje i kvarenje hrane
– zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju i njen značaj pri proizvodnji hrane
– osnove označavanja hrane (rokovi trajanja i razlika između »upotrijebiti do« i »najbolje upotrijebiti do«)
– sljedivost hrane
– uvjeti za pravilan transport hrane
– čuvanje sirovina i gotovih proizvoda.
B ) PROŠIRENI PROGRAM
Tečaj za stjecanje potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni po proširenom programu sastoji se od 15 sati teorijske nastave i polaganjem ispita pred ispitnom komisijom.
Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a nisu obuhvaćena djelatnostima iz članka 5. Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane NN 116/2018
Osobe koje rade u objektima dvojne djelatnosti iz članka 5. ovoga Pravilnika i stavka 1. ovoga članka polažu tečaj po proširenom programu.
Edukativne materijale možete skinuti sa naše web stranice link prošireni program
Prošireni program – teme:
Prošireni program stjecanja znanja sastoji se slijedećih tematskih cjelina:
- Dodatni zakonodavni okvir, podjela subjekata, registracija subjekata.
- Pravilno skladištenje hrane:
– pravilan odabir dobavljača
– pravilna distribucija i dostava hrane
– označavanje uskladištene hrane
– pravilno tumačenje rokova »upotrijebiti do« i »najbolje upotrijebiti do«
– temperature rashladnih uređaja prema tipu uskladištene hrane
– zamrzavanje i odmrzavanje
– »first in i first out« načelo.
- Higijena uređaja i postrojenja za proizvodnju hrane
- Križna kontaminacija.
- Kvarenja hrane.
- Kontaminacija alergenima i nadzor alergena.
- Zdravstveni uvjeti materijala za pakiranje hrane.
- Aditivi – osnovni pojmovi, pravilno dodavanje.
- HACCP:
– Sustav samokontrole (HACCP) i njegova uloga u osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane.
– Opasnosti pri proizvodnji ili prometu hranom, te mjere koje se poduzimaju za uklanjanje istih i/ili smanjivanje na prihvatljivu razinu.
– Kritične kontrolne točke (KKT) u HACCP sustavu.
– Sustav praćenja (KKT) koji razdvaja prihvatljivo od neprihvatljivog (pojam kritične granice, korektivne mjere, verifikacije).
– Popravne (korektivne) radnje i zapisi vezano uz popravne radnje.
– Vođenje HACCP dokumentacije i zapisa na radnom mjestu.
– Verifikacije (postupci koji se provode kako bi se provjerila učinkovitost predviđenih mjera, odnosno da li one postižu zadani cilj – sigurna, zdravstveno ispravna hrana).
– Postupci u slučaju povlačenja hrane.
– Opoziv hrane.
Propisi:
Osnovno znanje o odredbama sljedećih propisa:
- a) Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine«, br. 79/07, 113/08, 43/09 i,130/17), sa svim izmjenama i dopunama
- b) Zakon o hrani (»Narodne novine«, br. 81/13, 14/14, 30/15), sa svim izmjenama i dopunama
- c) Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (»Narodne novine«, broj 81/13), sa svim izmjenama i dopunama
- d) Zakon o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (»Narodne novine«, br. 81/13, 14/14, 56/15), sa svim izmjenama i dopunama
- e) Uredba (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane (SL L 31, 1. 2. 2002.), sa svim izmjenama i dopunama
- f) Uredba (EZ) br. 852/2004 Europskoga parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane (SL L 139, 30. 4. 2004.), sa svim izmjenama i dopunama
- g) Uredba (EZ) br. 853/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla (SL L 139, 30. 4. 2004), sa svim izmjenama i dopunama
- h) Pravilnik o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava ( »Narodne novine«, broj 68/15)
- i) Uredba Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu (SL L 338, 22. 12. 2005.), sa svim izmjenama i dopunama
- j) Uredba (EU) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o informiranju potrošača o hrani, izmjeni uredbi (EZ) br. 1924/2006 i (EZ) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća te o stavljanju izvan snage Direktive Komisije 87/250/EEZ, Direktive Vijeća 90/496/EEZ, Direktive Komisije 1999/10/EZ, Direktive 2000/13/EZ Europskog parlamenta i Vijeća, direktiva Komisije 2002/67/EZ i 2008/5/EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004 (SL L 304, 22. 11. 2011.)
- k) Uloga nacionalnih vodiča za pojedine djelatnosti koje se bave proizvodnjom i prometom hrane.
Stjecanje osnovnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica zakonska je obaveza na temelju članka 37.stavka 6 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ( NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/117 ) i Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane ( NN 116/2018 )
C ) KOZMETIČARI, TATOO MAJSTORI, SALONI ZA MASAŽU
Člankom 37, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. br.: 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (N.N. 116/2018 od 21.12.2018.), propisano je da:
Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada.
- Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima za gore navedene djelatnosti imaju usvojena potrebna znanja za rad.
- Isto je potrebno obnavljati svakih 5 godina.
- Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti i osobnoj higijeni te su izuzete od obveze pohađanja tečaja (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 130/2017 od 27.12.2017).
Za osobe koje prvi puta pohađaju tečaj organizira se teorijska nastava, nakon koje se polaže ispit.
Osobama koje obnavljaju znanje nakon 5 godina, dostupni su na webu edukacijski materijali i prijavljuju se za ispit.
DO OBJAVE EDUKACIJSKIH MATERIJALA ZA RAD SA KOZMETIKOM I SREDSTVIMA ZA ULJEPŠAVANJE – PRIJAVE ZA TEČAJ SE PRIMAJU A OBAVIJEST O POČETKU TEČAJA I TERMINIMA POLAGANJA ISPITA BITI ĆE NA NAŠIM WEB STRANICAMA.
D ) CJENIK TEČAJA
OSNOVNI PROGRAM 220,00 kn + PDV, Ukupna cijena: 275,00 kn / 36,50 euro
PROŠIRENI PROGRAM 440,00 kn + PDV, Ukupna cijena: 550,00 kn / 73,00 euro
POSEBNI PROGRAM ( farmaceuti, maseri, tatoo majstori, kozmetičari ) 264,00 + PDV, Ukupna cijena: 330,00 kn / 43,80 euro
E ) KONTAKT :
Kontakt osoba:
mr.Tomislav Hrupački,dr.med.vet.
stručni suradnik za zdravstveni odgoj, HACCP sustav i EU fondove
Tel: 042/ 653 177
Mob: 099 5206 900 Fax: 042/ 653 147 E-mail: higijenski@zzjzzv.hr
Priručnik za kozmetičare, masere i tattoo majstore
Zakonodavni okvir
Trovanje hranom
Prva pomoć i osobna higijena
Higijena prostora i opreme
Epidemiologija zaraznih bolesti
Prezentacija HACCP